Design a site like this with WordPress.com
Per començar

La Dra. Anna Veiga, la mare “científica” de la Victòria Anna

El 12 de juliol de 1984, ara fa 35 anys, va néixer a l’Institut Dexeus de Barcelona, la Victòria Anna, el primer nadó proveta nascut a Espanya, gràcies a un tractament de fecundació in vitro que la biòloga Anna Veiga i el seu equip, liderat pel Dr. Pere Barri van sotmetre a la mare biològica de la Victòria. Aquest esdeveniment va suposar un abans i un després en el camp de la reproducció assistida. En aquest article parlem sobre la Dra. Anna Veiga, una biòloga catalana coneguda i reconeguda arreu del món per l’avenç científic en el camp de la reproducció assistida i la medicina regenerativa.

  • Dades més personals

L’Anna Veiga i Lluch nascuda a Barcelona el 25 d’agost de 1956, és doctora en ciències biològiques, especialista en embriologia clínica, genètica de la reproducció i cèl·lules mare pluripotents.

  • Sobre la seva professió

La passió de la Dra. Veiga per la reproducció assistida va sorgir al 1978, any que va néixer al Regne Unit la Louise Brown, el primer humà del món concebut per fecundació artificial. En aquesta època encara estava estudiant Biologia però l’aconteixement la va captivar tant que va tenir clar que la seva professió estaria relacionada amb el món de la reproducció artificial.

Un cop llicenciada, es va incorporar a l’equip del Dr. Pere Barri de l’Institut Dexeus i aquí va començar un apassionat projecte professional d’abast internacional que encara continua.

La seva vida professional transcorre entre la recerca, l’activitat assistencial i la gestió a l’Institut Dexeus i la docència a la Facultat de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra.

L’extensa carrera científica de la Dra. Veiga es polaritza en dues vessants:

  • La reproducció assistida

Activitat que ha desenvolupat des de l’inici de la seva carrera, als anys vuitanta, i fins a l’actualitat. És en aquesta línia on la Dra. Veiga ha tingut el reconeixement científic més destacable i rellevant de la seva vida professional amb el naixement del primer nadó espanyol nascut per fecundació in vitro, la Victòria Anna, nom que la família va posar a la nena en homenatge i agraïment a la doctora.

La Dra. Anna Veiga i la Victòria Anna. Font: Revista Asebir

El naixement de la Victòria Anna va tenir un enorme impacte científic i mediàtic perquè obria noves expectatives per a les parelles amb problemes de fertilitat.

  • La medicina regenerativa

La Dra. Veiga és una gran coneixedora de les cèl·lules mare pluripotents i de la utilitat d’aquestes per a la reparació i la regeneració de cèl·lules, teixits o òrgans danyats o malalts. La recerca que desenvolupa actualment es centra en l’estudi de les cèl·lules mare per a la curació de malalties com l’Alzheimer, el Parkinson, la diabetis i el càncer mitjançant teràpia cel·lular.

La Dra. Veiga dirigeix el Banc de Línies Cel·lulars de Barcelona del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona i compagina aquesta tasca amb la direcció científica del Servei de Medicina de la Reproducció a l’Institut Dexeus.

Ha publicat més de 200 articles en revistes científiques nacionals i internacionals i 65 capítols de llibres a més de nombroses col·laboracions en diversos mitjans de comunicació. A més, és membre de diverses associacions de recerca biomèdica i comitès de bioètica.

  • Els reconeixements a la feina ben feta

Al llarg de la seva trajectòria ha rebut un munt de reconeixements i distincions, com la Creu de St. Jordi (2004), la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya (2013), la investidura a doctora honoris causa per la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (2015) o el Premi Col·legiat d’Honor Col·legi de Biòlegs de Catalunya l’any 2017, d’entre molts d’altres.

  • La divulgació dels seus coneixements

El Miracle de la Vida. El llibre, editat per La Magrana al 2111, relata en primera persona una trajectòria vital i científica vinculada a avenços científics pioners que impliquen debats ètics i obren nous horitzons en el miracle de la vida.

CAVALLET BLANC

Ara que sures
en aquesta aigua tèbia
et demano que,
quan surtis,
m’ensenyis a nedar.

Poema de Sònia Moya


2 thoughts on “La Dra. Anna Veiga, la mare “científica” de la Victòria Anna

Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: